e-voting: νομικά και τεχνικά ζητήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας Case–study: ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη πανεπιστημιακών οργάνων

Μεταπτυχιακή Εργασία 16220 70 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
e-voting: νομικά και τεχνικά ζητήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας Case–study: ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη πανεπιστημιακών οργάνων
Συγγραφέας:
Ιατρού, Δημήτριος
Περίληψη:
Στο δημοκρατικό πολίτευμα η λαϊκή κυριαρχία εκφράζεται με την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου για την ανάδειξη των αιρετών αντιπροσώπων στα διάφορα όργανα του κράτους και με τη συμμετοχή σε δημοψηφίσματα επί κρίσιμων διλημμάτων, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Οι εκλογές είναι ο κορυφαίος θεσμός με τον οποίο η δημοκρατία εφαρμόζεται στις κοινωνίες.
Εδώ κι αρκετά χρόνια έχει επιστρατευτεί η τεχνολογία σε μια προσπάθεια να γίνει φιλικότερη και αποδοτικότερη η εκλογική διαδικασία, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών -εξισορροπώντας σε ένα βαθμό την όποια αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος- και τον περιορισμό του κόστους διενέργειας αυτής.
Με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή του εκλογικού σώματος, έχουν εισαχθεί και δοκιμάζονται παγκοσμίως διάφορα τεχνολογικά μέσα, όπως η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία (μέσω Διαδικτύου), οι ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας και άλλα.
Στην παρούσα εργασία θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής ενός αντίστοιχου συστήματος εκλογικής διαδικασίας στην ελληνική έννομη τάξη, με ενδεχόμενη αξιοποίηση υπαρκτών τεχνολογικών πόρων, υπό την προϋπόθεση διασφάλισης των ισχυουσών συνταγματικών απαιτήσεων και του δημόσιου συμφέροντος.
Για την διερεύνηση του βαθμού ωριμότητας και αποδοχής της ένταξης μιας τέτοιας ψηφιακής λύσης στην πραγματικότητα της χώρας μας, θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα διπλής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε εντός του 2015, μεταξύ δύο βασικών πληθυσμιακών ομάδων, των δικαστικών αντιπροσώπων και των εκτός επικρατείας εκλογέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης έρευνας συμπληρώθηκαν 247 ερωτηματολόγια από δικαστικούς αντιπροσώπους και 340 από εκλογείς του εξωτερικού, αντίστοιχα.
Καταληκτικά, μέσω της μεθοδικής στατιστικής επεξεργασίας κι ανάλυσης των ανωτέρω ερευνητικών αποτελεσμάτων, θα επιδιώξουμε τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βέλτιστη εφαρμογή προτεινόμενων ψηφιακών λύσεων κατά τη διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών, προσαρμοσμένων τόσο στις ανάγκες όσο και στις δυνατότητες της χώρας μας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-03-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λέξεις-κλειδιά:
Εκλογές υποβοήθηση ομογένεια δικαστικοί αντιπρόσωποι
Περιγραφή:
181 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Iatrou_METIT_16.pdf

6 MB