Επίπεδα λιποδιαλυτών βιταμινών σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση ή/ και χημειοθεραπεία

Μεταπτυχιακή Εργασία 16188 198 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα λιποδιαλυτών βιταμινών σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση ή/ και χημειοθεραπεία
Συγγραφέας:
Βλασσοπούλου, Αθηνά
Περίληψη:
Η σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και της πρόσληψης λιποδιαλυτών βιταμινών είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ειδικότερα, η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνη Α πιθανώς να παρουσιάζει ευεργετική δράση στα εν λόγω άτομα, λόγω του αντιοξειδωτικού προφίλ της βιταμίνης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Α σε γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού μετά από εξατομικευμένη διαιτολογική παρέμβαση.
Μεθοδολογία: 70 γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού, έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή κατά τη περίοδο 2014/2015. Η ομάδα παρέμβασης (n=35) έλαβε εξατομικευμένη δίαιτα πλούσια σε πηγές βιταμίνης Α ενώ η ομάδα ελέγχου (n=35) έλαβε διατροφικές οδηγίες σύμφωνα με Διεθνείς Συστάσεις για τη πρόληψη καρκίνου. Πραγματοποιήθηκαν σωματομετρικές μετρήσεις τόσο στην έναρξη (Τ1) όσο και μετά από 3 (Τ2) και 6 μήνες (Τ3), ενώ οι διατροφικές συνήθειες καταγράφηκαν μέσω ενός ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Τέλος, μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης Α με τη μέθοδο υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC). Τη μελέτη ολοκλήρωσαν συνολικά 51 γυναίκες.
Αποτελέσματα:Παρατηρήθηκε απώλεια στο μέσο όρο όλων των σωματομετρικών χαρακτηριστικών από την αρχή έως το τέλος της μελέτης για την ομάδα παρέμβασης. Συνολικά η ομάδα παρέμβασης φάνηκε να καταναλώνει υψηλότερα ποσά βιταμίνης Α, σε καθημερινή βάση, έναντι της ομάδας ελέγχου (Τ1=707.06mcg RAE/day Τ3=1028.72mcg RAE/day, Τ1= 668.87mcg RAE/day T3= 886.07mcg RAE/day αντίστοιχα). Η συγκέντρωση των επιπέδων της βιταμίνης Α βρέθηκε κατά 38% υψηλότερη στην ομάδα παρέμβασης από την αρχή έως το τέλος της μελέτης έναντι 5% της ομάδας ελέγχου. Δε παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των δύο ομάδων και των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα.
Συμπέρασμα: Η εξατομικευμένη διαιτολογική παρέμβαση βασισμένη σε πηγές αντιοξειδωτικών όπως είναι η βιταμίνη Α, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού παρουσιάζει διπλή δράση, αυξάνοντας τόσο τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα όσο και την συνολική διατροφική πρόσληψη αυτής αλλά και βελτιώνοντας τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των ασθενών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-03-10
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
καρκίνος μαστού, βιταμίνη Α, ρετινόλη, καροτενοειδή, βάρος
Περιγραφή:
83 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Vlassopoulou_METEDD_16.pdf

1 MB