Διατροφικές συνήθειες και πρότυπα σε άτομα που έχασαν βάρος και διατήρησαν μέρος της απώλειας

Μεταπτυχιακή Εργασία 16149 227 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες και πρότυπα σε άτομα που έχασαν βάρος και διατήρησαν μέρος της απώλειας
Συγγραφέας:
Κορδάτου, Άννα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την Δημόσια Υγεία στην εποχή μας. Είναι μια σύνθετη, πολυπαραγοντική παθολογική κατάσταση. Αρκετές παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την αντιμετώπισή της. Το κυριότερο πρόβλημα όμως στην σύγχρονη επιστημονική κοινότητα, είναι η μελέτη της μακροχρόνιας διατήρησης της απώλειας βάρους και ποιες οι συμπεριφορές που οδηγούν στην επίτευξη της. Πολλές ποσοτικές μελέτες έχουν ασχοληθεί θέμα της επιτυχούς διατήρησης της απώλειας βάρους, ελάχιστες όμως ποιοτικές μελέτες, εκ των οποίων καμία σε μεσογειακό πληθυσμό, έχουν επικεντρωθεί στις συμπεριφορές των ατόμων που σχετίζονται με επιτυχημένη διατήρηση της απώλειας βάρους και επαναπρόσληψη του.
Σκοπός: Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών και τα πρότυπα των ατόμων που κατορθώνουν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν επιτυχώς μέρος της απώλεια αυτής, και ακόμα να κάνει και μία σύγκριση μεταξύ των επιτυχόντων και των επανακτησάντων όσον αφορά στην διατήρηση βάρους.
Μεθοδολογία: Ποιοτική μελέτη στην οποία πήραν μέρος συνολικά 384 άτομα. Από αυτά οι 106 ήταν οι επανακτήσαντες, εκ των οποίων οι 67 ήταν γυναίκες και οι 39 άντρες, και οι 278 ήταν οι διατηρούντες, εκ των οποίων οι 165 ήταν γυναίκες και οι 113 άντρες. Οι εθελοντές απάντησαν σε μια σειρά από ερωτηματολόγια που αφορούσαν δημογραφικά χαρακτηριστικά, ιατρικό ιστορικό, ιστορικό γαστρεντερικής λειτουργίας, ιστορικό σωματικού βάρους, τον τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες, κοινωνική υποστήριξη, χαρακτήρας και προσωπικότητα και την παιδική και εφηβική ηλικία. Και λαμβάνονταν από καθένα από αυτούς 2 ανακλήσεις 24ώρου. Οι ανακλήσεις απείχαν μεταξύ τους 10 ημέρες και ήταν διαφορετικές μέρες της εβδομάδας.
Αποτελέσματα: Σημαντικό αποτέλεσμα ανάμεσα σε γυναίκες που διατήρησαν το βάρος τους και σε όσες το επανάκτησαν φάνηκε στην κατανάλωση αλκοόλ με τις γυναίκες που διατήρησαν το βάρος να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ σε σχέση με όσες το επανάκτησαν.
5
Στους άντρες από την άλλη μεριά, σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε στα αναψυκτικά με τους επανακτήσαντες να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητες από τους διατηρούντες , στα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, όπου οι διατηρούντες κατανάλωναν περισσότερα , στα αλμυρά σνακ με τους επανακτήσαντες να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση από τους διατηρούντες και τέλος το αλκοόλ με τους επανακτήσαντες άντρες να καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με του διατηρούντες. Επίσης φάνηκε ότι αυτοί που διατήρησαν την απώλεια βάρους έπαιρναν φαγητό απέξω σπάνια ή ποτέ σε σχέση με αυτούς που ξαναπήραν το βάρος, καθώς και ότι αυτοί που επανάκτησαν το βάρος έπαιρναν περισσότεροι φαγητό απέξω με συχνότητα 3-6 φορές την βδομάδα σε σχέση με τους διατηρούντες. Στην συχνότητα κατανάλωσης πρωινού τον τελευταίο μήνα, δεν παρατηρείται κάποια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε επανακτήσαντες και διατηρούντες. Σε περαιτέρω ανάλυση στα 2 φύλα, οι άντρες διατηρούντες κατανάλωναν πολύ πιο συχνά πρωινό σε σχέση με αυτούς που επανάκτησαν το βάρος τους. Στις γυναίκες από την άλλη δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά. Τέλος δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στους διατηρούντες και επανακτήσαντες στο πόσα γεύματα έκαναν συνολικά την ημέρα μαζί με τα σνακ, ούτε στο πόσο συχνά κατανάλωναν οι επανακτήσαντες και διατηρούντες φαγητό που παρασκευάζεται κατά το περισσότερο μέρος σπίτι.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-02-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, παχυσαρκία, απώλεια βάρους,
Περιγραφή:
52 σ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0