Ανάπτυξη προϊόντων διατροφής με βάση την Aloe Vera και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής συμπεριφοράς

Μεταπτυχιακή Εργασία 16079 404 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη προϊόντων διατροφής με βάση την Aloe Vera και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής συμπεριφοράς
Συγγραφέας:
Πολίτου, Ισμήνη
Περίληψη:
Η Αloe vera έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε πολλούς πολιτισμούς. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα προϊόντα με βάση την αλόη. Θεωρήθηκε ως λειτουργικό τρόφιμο στην βιομηχανία των τροφίμων γι’ αυτόν το λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα βρώσιμα προϊόντα όπως συμπληρώματα διατροφής.
Οι ευεργετικές δράσεις της στην υγεία οφείλονται κυρίως στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυσακχαριτών της αλόης καθώς και στα λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες και τις πολυφαινόλες. Όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες του χυμού της αλόης πολλά επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι κυριότερες είναι η αντιμετώπιση του έλκους, των γαστρεντερικών προβλημάτων και των προβλημάτων στα νεφρά.
Στην παρούσα διατριβή εξετάστηκαν η μεθοδολογία ανάπτυξης χυμών αλόης. Σε πειραματικό στάδιο επεξεργάστηκαν κατάλληλα διάφορα πρόσθετα συστατικά και προσδιορίστηκε η τελική σύσταση των χυμών.
Σε δεύτερο στάδιο τα διάφορα δείγματα του χυμού αλόης που προέκυψαν προσδιορίστηκαν τα % στερεά τους, το πολυφαινολικό τους περιεχόμενο, η αντιοξειδωτική τους ικανότητα και η αντιμικροβιακή τους συμπεριφορά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας όσων αφορά την σύσταση των χυμών αλόης και τις ιδιότητες τους συνοψίζονται παρακάτω:
 Στους χυμούς αλόης, λαμβάνοντας υπόψη τον διατιθέμενο εξοπλισμό, εκτιμήθηκε ότι η μέθοδος της διπλής παστερίωσης καθώς και συνδυασμός ασκορβικού και κιτρικού οξέος ή κιτρικού και βενζοϊκού κατά το στάδιο της παστερίωσης διότι φαίνεται να συντελούν στην πιο αποτελεσματική ρύθμιση του pH.
 Οι τελικοί χυμοί που παρασκευάστηκαν και θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο αποτελούνται από έξι συμβατικούς χυμούς.
 Οι χυμοί της αλόης έδειξαν υψηλά ποσοστά πολυφαινολών και ικανοποιητικά επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας και της μικροβιακής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με τον χρόνο αλλά όχι τα αναμενόμενα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-03-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Χυμοί αλόης, ιδιότητες, επεξεργασία του τζελ, αποθήκευση, αντιοξειδωτικά
Περιγραφή:
139 σ., εικ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Politou_METEDD_16.pdf

3 MB