Η συμπεριφορά των νοικοκυριών στο πλυσιμο των ρούχων: η περίπτωση της δυτικής Αθήνας

Πτυχιακή Εργασία 16076 446 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμπεριφορά των νοικοκυριών στο πλυσιμο των ρούχων: η περίπτωση της δυτικής Αθήνας
Συγγραφέας:
Μαραγκουδάκη, Αδαμαντία
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της συμπεριφοράς των νοικοκυριών της Δυτικής Αθήνας στο πλύσιμο των ρούχων. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας διαπιστώθηκαν οι γνώσεις των καταναλωτών σε θέματα που αφορούν τη συσκευή που χρησιμοποιούν, τις ώρες παροχής νυχτερινού ρεύματος, τη σκληρότητα του νερού. Ακόμη, καταγράφτηκαν οι πρακτικές που ακολουθούν στο πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο. Επίσης, διερευνήθηκε ο βαθμός ικανοποίησής τους από τα αποτελέσματα της πλύσης και οι λόγοι της ενδεχόμενης δυσαρέσκειάς τους.
Για την διερεύνηση των παραπάνω διεξήχθη εμπειρική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολόγιου κλειστού τύπου σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα 140 ατόμων, κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.
Από τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
• Το άτομο που ασχολείται κατά κύριο λόγο με το πλύσιμο των ρούχων είναι η γυναίκα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (85%).
• Περίπου το 70% των συμμετεχόντων γνωρίζει σωστά ποιες είναι οι ώρες παροχής του νυχτερινού ρεύματος. Δεν φαίνεται όμως αυτό το γεγονός να τους επηρεάζει στο να επιλέξουν για να πλύνουν τα ρούχα τους αυτές τις ώρες.
• Το 40% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει εάν η συσκευή του πλυντηρίου του διαθέτει λειτουργία χρονοκαθυστέρησης.
• Το 1/3 των συμμετεχόντων επιλέγει την ποσότητα απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιήσει σε κάθε πλύσιμο ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού, ενώ άλλο 1/3 αποφασίζει «με το μάτι» - στο περίπου.
• Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν φαίνεται να λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τους τον παράγοντα της σκληρότητας του νερού και την επίδρασή του στο πλύσιμο των ρούχων. Οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούν ιδιαίτερα συχνά αποσκληρυντικό νερού στο πλυντήριο.
• Οι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του πλυσίματος των ρούχων τους. Όταν δεν είναι ικανοποιημένοι, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν καθάρισαν σωστά τα ρούχα ή έχουν μείνει υπολείμματα από το απορρυπαντικό ή δεν μυρίζουν πολύ ωραία.
• Σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποφασίζουν οι άνθρωποι να πλύνουν ρούχα που δεν θεωρούνται λερωμένα, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το κάνουν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους ή από συνήθεια.
Επειδή το πλύσιμο των ρούχων δεν έχει μόνο οικιακή αλλά και οικολογική διάσταση, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να ενημερωθούν περισσότερο για τη χρήση του νυχτερινού ρεύματος και τα οφέλη του, να εξοικειωθούν με τη συσκευή του πλυντηρίου τους και τις δυνατότητές της ώστε να τη χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά, να αντιληφθούν τη σημασία της ορθής χρήσης απορρυπαντικών και αποσκληρυντικών και τέλος, να ευαισθητοποιηθούν ως προς τα οφέλη που θα έχει για το περιβάλλον η μείωση της θερμοκρασίας πλυσίματος.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-03-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Πλυντήριο ρούχων, συμπεριφορά καταναλωτή, ενδύματα, κατανάλωση ενέργειας, νερό
Περιγραφή:
114 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Maragkoudaki_PtyOOO_16.pdf

2 MB