Αξιολόγηση του κινδύνου για υποσιτισμό σε ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονται και σε αντίστοιχα άτομα με γνωσιακά ελλείμματα μη νοσηλευόμενα

Μεταπτυχιακή Εργασία 15984 86 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση του κινδύνου για υποσιτισμό σε ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονται και σε αντίστοιχα άτομα με γνωσιακά ελλείμματα μη νοσηλευόμενα
Συγγραφέας:
Παπαϊωάννου, Ευσταθία
Περίληψη:
Οι συνέπειες της δυσθρεψίας/υποσιτισμού είναι πολυδιάστατες και επιβάλλουν την έγκυρη αντιμετώπιση της, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει και νόσος. Η παρούσα εργασία είχε δύο σκοπούς:
1.Την ανίχνευση δυσθρεψίας σε άτομα >65 ετών που νοσηλεύονται και
2.Σύγκριση των αποτελεσμάτων του παραπάνω δείγματος με εκείνο της μελέτης HELIAD, δηλαδή επίσης ηλικιωμένους αλλά μη νοσηλευόμενους.
Στην μελέτη συμμετείχαν 210 νοσηλευόμενοι (107 άντρες και 103 γυναίκες ) που εισήχθησαν σε κλινικές τον Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για τον μήνα Δεκέμβριο του 2014, ηλικίας 78,33±7,41 με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 26,2±4,8. Τα εργαλεία ανίχνευσης κινδύνου δυσθρεψίας που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα DETERMINE(NSI-Checklist), MNA και MUST. Από το Βιοχημικό τμήμα συλλέξαμε τις τιμές Αλβουμίνης για όποιους ασθενείς της μελέτης μας ήταν διαθέσιμη. Επίσης η Ελληνική μελέτη HELIAD μελέτησε τη σχέση μεταξύ διατροφής και νευροψυχιατρικών ασθενειών όπως η νόσος Alzheimer’s σε δείγμα 1050 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που κατοικούν στην Λάρισα. Ως εργαλείο ανίχνευσης υποθρεψίας χρησιμοποιήθηκε το ‘’Determine” και βρέθηκε ότι περισσότεροι από το 1/3 του δείγματος , βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο δυσθρεψίας.
Ο κίνδυνος δυσθρεψίας εκτιμήθηκε από 15,2% έως 64,8% με διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε διατροφικό εργαλείο, ενώ το ποσοστό των νοσηλευόμενων που αξιολογήθηκαν με φυσιολογική κατάσταση θρέψης, κυμάνθηκε από 14,3% έως 47,1%. Μεταξύ των δύο πληθυσμών ο κίνδυνος δυσθρεψίας κυμάνθηκε από 4% έως 64,8% (p<0,001).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-07-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λέξεις-κλειδιά:
δυσθρεψία, ηλικιωμένοι, υποσιτισμός στα νοσοκομεία, αλβουμίνη, σχετιζόμενη με νόσο δυσθρεψία.
Περιγραφή:
41 σ., 3 σχ., 3 πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

master.pdf

585 KB