Δημιουργία συστάσεων σε σύνθετους κοινωνικούς γράφους

Μεταπτυχιακή Εργασία 15828 173 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία συστάσεων σε σύνθετους κοινωνικούς γράφους
Συγγραφέας:
Σιφακάκη, Ηλέκτρα
Επιβλέπων καθηγητής:
Βαρλάμης, Ηρακλής
Περίληψη:
Οι σύγχρονες τάσεις των ψηφιακών αγορών για δημιουργία προσωποποιημένης εμπειρίας χρήσης προς τους πελάτες και η ανάγκη τους για ανατροφοδότηση από αυτούς, έχουν οδηγήσει στη ραγδαία ανάπτυξη πεδίου έρευνας που αφορά τα Συστήματα Συστάσεων. Τα Συστήματα Συστάσεων παράγουν συστάσεις για χρήστες προσδιορίζοντας αυτόματα τις προτιμήσεις τους.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής έρευνας είναι η μελέτη τεχνικών παραγωγής συστάσεων σε δεδομένα που αξιοποιούν την πληροφορία των ακμών φιλίας των χρηστών. Διενεργήθηκε η μελέτη τριών δημοφιλών τεχνικών συστάσεων συνεργατικού φιλτραρίσματος (user-based, item-based καιSingularValueDecomposition) και της μεθόδου popular. Η μέθοδος popularαποτέλεσε σημείο αναφοράς της ποιότητας των συστάσεων για τις υπόλοιπες μεθόδους.
Ταυτόχρονα μέσα από την εργασία αξιολογούνται οι δυνατότητες και οι περιορισμοί του στατιστικού πακέτου ανοικτού κώδικα R.Συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε το πακέτοrecommenderlab ως ολοκληρωμένη λύση παραγωγής συστάσεων. Αξιολογούμε πώς συνδέονται οι απαιτήσεις σε μνήμη και υπολογιστική ισχύ με τον όγκο των δεδομένων που καλούμε το σύστημα να διαχειριστεί, ώστε να παράξει συστάσεις.
Στα συμπεράσματα της έρευνας, γίνεται η παρατήρηση των απαιτήσεων της R για πόρους σε μνήμη. Τέλος, δίνεται η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μεθόδων σε σύγκριση με την πυκνότητα των δεδομένων
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-07-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα Συστάσεων, Προσωποποιημένες Συστάσεις, Σύνθετοι Κοινωνικοί Γράφοι, Μέτρα Αραιότητας Γράφων, Συνεργατικό Φιλτράρισμα
Περιγραφή:
52 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Sifakaki_METIT_15.pdf

1 MB