Η οικονομική επιβάρυνση της Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης

Πτυχιακή Εργασία 15700 267 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η οικονομική επιβάρυνση της Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης
Συγγραφέας:
Παναγιώτου, Σταματίνα
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η διά βίου συμμόρφωση σε μία Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης (ΔΕΓ), η οποία εμφανίζει διάφορες δυσκολίες στην εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού της κόστους. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η σύγκριση του κόστους των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης (ΠΕΓ) των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων, με το κόστος των αντίστοιχων συμβατικών προϊόντων, καθώς επίσης και ο υπολογισμός του χρηματικού ποσού με το οποίο επιβαρύνονται εβδομαδιαία τα άτομα που ακολουθούν μία ΔΕΓ, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούν μία ελεύθερη δίαιτα. Στα πλαίσια της έρευνας που διεξήχθη, συλλέχθηκαν οι τιμές των ΠΕΓ και των αντίστοιχων συμβατικών προϊόντων από τέσσερις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Οι τιμές των ΠΕΓ των φαρμακείων λήφθηκαν από τη λίστα που έχει εκδοθεί από τους ασφαλιστικούς φορείς. Οι τιμές όλων των προϊόντων συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν τρία εβδομαδιαία διαιτολόγια (για παιδί, έφηβο και ενήλικα), για τα οποία υπολογίστηκε το εβδομαδιαίο κόστος των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, καθώς και των αντίστοιχων ΠΕΓ, τόσο από τα σουπερμάρκετ όσο και από το φαρμακείο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι τα ΠΕΓ της ελληνικής αγοράς είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα. Επιπλέον, προκύπτει ότι τα ΠΕΓ των φαρμακείων είναι κατά κανόνα ακριβότερα από τα αντίστοιχα των σουπερμάρκετ. Τέλος, αποδεικνύεται πως η μηνιαία αποζημίωση που δίνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς για την αγορά ΠΕΓ είναι ικανή να καλύψει το επιπλέον κόστος της ΔΕΓ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-07-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, κοιλιοκάκη, κόστος, οικονομική επιβάρυνση, προϊόντα ελεύθερα γλουτένης
Περιγραφή:
66 σ., εικ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Panagiotou_PtyEDD_15.pdf

1 MB