Μπορούν οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν ευεργετικό σνακ σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου-δυσλιπιδαιμία;

Πτυχιακή Εργασία 15680 983 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μπορούν οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν ευεργετικό σνακ σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου-δυσλιπιδαιμία;
Συγγραφέας:
Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Α.
Περίληψη:
Οι ξηροί καρποί αποτελούν διαδεδομένο σνακ παγκοσμίως, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στα κλινικά συμπτώματα των καρδιαγγειακών παθήσεων, επηρεάζοντας ευεργετικά πλήθος καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι δυσλιπιδαιμίες.
Στην παρούσα εργασία έγινε συστηματική ανασκόπηση των διατροφικών παρεμβάσεων με ξηρούς καρπούς που μελετούσαν, μεταξύ των άλλων και την επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ των εθελοντών.
Τα είδη των ξηρών καρπών τα οποία μελετήθηκαν ήταν τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα brazil nuts, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι, τα κάσιους, το κουκουνάρι, τα μακαντάμια, τα πεκάν, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα κελυφωτά φιστίκια. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε στο PubMed, χρησιμοποιώντας κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Συνολικά εντοπίστηκαν 61 μελέτες διατροφικής παρέμβασης με ξηρούς καρπούς και στόχο τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ των εθελοντών. Οι ξηροί καρποί με τα ισχυρότερα δεδομένα υπολιπιδαιμικής δράσης ήταν τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κελυφωτά φιστίκια και τα φουντούκια. Στις διατροφικές παρεμβάσεις που χορήγησαν αυτούς τους 4 ξηρούς καρπούς σε ποσότητες 50-70 g/ημέρα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά μέσο όρο κατά 7,3% και της LDL χοληστερόλης κατά 10,1%.
Γενικότερα, οι διατροφικές παρεμβάσεις με ξηρούς καρπούς δείχνουν την δυνατότητα που έχουν να βελτιώσουν τη δυσλιπιδαιμία, κυρίως την υπερχοληστερολαιμία. Αυτό συμβαίνει λόγω της σύστασής τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, απαιτούνται επιπλέον μελέτες σε ειδικούς πληθυσμούς και με τους λιγότερο μελετημένους ξηρούς καρπούς, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα παρασκευής ενός σνακ μίγματος ξηρών καρπών που να έχει τη μέγιστη δράση έναντι της δυσλιπιδαιμίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-07-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λέξεις-κλειδιά:
Ξηροί καρποί, δυσλιπιδαιμία, υπερχοληστερολαιμία, λιπίδια αίματος, χοληστερόλη
Περιγραφή:
98 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Kraniotis_PtyEDD_15.pdf

2 MB