Έλεγχος εμφάνισης αντιμικροβιακής δράσης αφεψημάτων από βότανα της ελληνικής χλωρίδας

Πτυχιακή Εργασία 15666 264 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Έλεγχος εμφάνισης αντιμικροβιακής δράσης αφεψημάτων από βότανα της ελληνικής χλωρίδας
Συγγραφέας:
Ρούντα, Μαρία
Περίληψη:
Το οικοσύστημα της Μεσογείου και ειδικά της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Τα αφεψήματά τους, που παραδοσιακά καταναλώνονται από τους μεσογειακούς λαούς, έχουν ενταχθεί στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής λόγω της πληθώρας των ευεργετικών δράσεών τους στην υγεία του ανθρώπου.
Τα βιοδραστικά συστατικά των βοτάνων έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και ως προς την αντιμικροβιακή δράση τους.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της αντιμικροβιακής ικανότητας αφεψημάτων από βότανα της ελληνικής χλωρίδας. Χρησιμοποιήθηκαν αφεψήματα 13 βοτάνων (αντωναΐδα, δενδρολίβανο, δίκταμο, θρύμπα, θυμάρι, μαντζουράνα, ρίγανη, σπαθόχορτο, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, φλισκούνι, χαμομήλι, μελισσόχοτρο), τα οποία παρασκευάστηκαν παραδοσιακά (3g βοτάνου σε 250ml νερό), και εξετάστηκαν ως προς 12 τροφογενή παθογόνα στελέχη, εκ των οποίων τα 6 ήταν Gram αρνητικά (Salmonella choleriasuis DSMZ 554, Salmonella enteritidis, Escherichia coli CIP 54127, Escherichia coli ATCC 25922, Helicobacter pylori CCUG 38771, Helicobacter pylori CCUG 38772), ενώ τα άλλα 6 Gram θετικά (Clostridium difficile ATCC 9689, Listeria monocytogenes DSM 12464, Staphylococcus aureus ATCC 6538 Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 51299, Enterococcus faecalis ATCC 29212).
Η εξέταση έγινε με δύο μεθόδους: αρχικά με τη μέθοδο της διάχυσης σε πηγάδι από άγαρ (Agar Well Diffusion) του λυοφιλιωμένου αφεψήματος (200mg/ml νερό) και για όσα αφεψήματα βρέθηκε ότι ασκούν αντιβακτηριακή δράση, προσδιορίστηκε η ελάχιστη συγκέντρωση (MIC) στην οποία εμφανίζουν αναστολή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν από τα Gram αρνητικά βακτήρια μόνο για το H. pylori παρατηρήθηκε αναστολή της ανάπτυξής του. Τα Gram θετικά βακτήρια έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία προς τα αφεψήματα, αφού η ανάπτυξη και των 6 στελεχών παρεμποδίστηκε από κάποια από αυτά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-07-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιμικροβιακή, Βότανα, Ελληνική χλωρίδα, αφεψήματα
Περιγραφή:
73 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Rounta_PtyEDD_15.pdf

2 MB