Διατροφή και σωματική άσκηση σε σχέση με τα επίπεδα βιταμίνης D και οστικής μάζας σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Πτυχιακή Εργασία 15658 968 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφή και σωματική άσκηση σε σχέση με τα επίπεδα βιταμίνης D και οστικής μάζας σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Συγγραφέας:
Τζούμα, Μαγδαλινή Γ.
Περίληψη:
Σκοπός : Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και άσκησης με τα επίπεδα 25-υδρόξυ-βιταμίνης D ορού και τους δείκτες οστικής υπερηχομετρίας.
Μεθοδολογία : Η παρούσα έρευνα αποτελεί συγχρονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1484 παιδιά ηλικίας 9-13 ετών. Η έρευνα περιελάμβανε διατροφική αξιολόγηση, αξιολόγηση επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, ανθρωπομετρήσεις, κλινική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Για την αξιολόγηση της οστικής μάζας χρησιμοποιήθηκε η οστική υπερηχομετρία στην πτέρνα και υπολογίστηκαν οι δείκτες ΒUA και SOS. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D ορίστηκε ως η συγκέντρωση στον ορό <50nmol/L. Για τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε το Χ2 του Pearson, το T-test και πραγματοποιήθηκαν απλές και πολλαπλές γραμμικές και λογιστικές παλινδρομήσεις.
Αποτελέσματα : Στο συνολικό δείγμα ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D βρέθηκε ίσος με 72,4%. Δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ διατροφικής βιταμίνης D και επιπέδων της στον ορό, ούτε μεταξύ κάποιου θρεπτικού συστατικού με τους δείκτες οστικής υπερηχομετρίας. Αναφορικά με την άσκηση, αναδείχθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση με τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία όμως έχασε την σημαντικότητα στο πλήρες μοντέλο. Η θετική συσχέτιση μεταξύ άσκησης και του δείκτη SOS διατηρήθηκε στο πλήρες μοντέλο παλινδρόμησης. Μεταξύ των επιπέδων 25-υδρόξυ-βιταμίνης D και του δείκτη ΒUA προέκυψε αρνητική συσχέτιση, η οποία έχασε την σημαντικότητα στο πλήρες μοντέλο.
Συμπεράσματα : H ανεπάρκεια βιταμίνης D αναδεικνύεται ότι αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας της χώρας μας για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Κρίνεται λοιπόν, αναγκαία η παρέμβαση μας με στόχο την εδραίωση των σωστών διατροφικών συνηθειών, την ενασχόληση με την άσκηση καθώς και των συνετών πρακτικών έκθεσης στον ήλιο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-07-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, σωματική άσκηση , βιταμίνη D , οστική μάζα , παιδιά
Περιγραφή:
100 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Tzouma_PtyEDD_15.pdf

2 MB