Το ετήσιο δημόσιο και ιδιωτικό κόστος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η περίπτωση των Δήμων Περιστερίου, Ιλίου και Αγίας Βαρβάρας

Μεταπτυχιακή Εργασία 15632 568 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Το ετήσιο δημόσιο και ιδιωτικό κόστος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η περίπτωση των Δήμων Περιστερίου, Ιλίου και Αγίας Βαρβάρας
Συγγραφέας:
Σωτηροπούλου, Πηνελόπη
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσαμαδιάς, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι ο προσδιορισμός του δημόσιου και ιδιωτικού κόστους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Περιστερίου, Ιλίου και Αγίας Βαρβάρας, κατά το σχολικό έτος 2012-2013.
Αρχικά υπολογίζονται τα περιγραφικά στατιστικά για τις μεταβλητές του συνολικού δημόσιου κόστους, του κόστους μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών και του κόστους κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ανά μαθητή
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε εκτίμηση του ιδιωτικού κόστους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Δήμων Περιστερίου, Ιλίου και Αγίας Βαρβάρας. Η μέθοδος που επιλέχθηκε ήταν η συμπλήρωση ερωτηματολογίου από γονείς που τα παιδιά τους φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο. Οι παράγοντες που διερευνήθηκαν διακρίνονται σε δημογραφικού ενδιαφέροντος, που δίνουν πληροφορίες για το προφίλ των νοικοκυριών και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως το οικογενειακό εισόδημα και οι δαπάνες για την αγορά υπηρεσιών και αγαθών εκπαίδευσης. Από τη στατιστική επεξεργασία των κατανομών των μεταβλητών και τους ελέγχους συσχετίσεων μεταξύ τους συγκεντρώθηκαν πληροφορίες οι οποίες δίνουν σαφή εικόνα για το ιδιωτικό κόστος της εκπαίδευσης και τους μηχανισμούς που το διαμορφώνουν.
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής :
1. Από τα στοιχεία της έρευνας για το δημόσιο κόστος προέκυψαν τα κάτωθι :
 Το ετήσιο μέσο συνολικό δημόσιο κόστος ανέρχεται περίπου σε 367 χιλ. € ανά σχολική μονάδα και σε 1.800 € ανά μαθητή.
 Η μέγιστη και ελάχιστη τιμή του ετήσιου συνολικού δημόσιου κόστους ανέρχονται σε 531 χιλ. € και σε 195 χιλ. € ανά σχολική μονάδα αντίστοιχα. Η μέγιστη και ελάχιστη τιμή του ετήσιου συνολικού δημόσιου κόστους ανά μαθητή ανέρχονται σε 3.000 € και σε 1.000 € αντίστοιχα.
 Το ετήσιο μέσο δημόσιο κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται περίπου σε 356 χιλ. € ανά σχολική μονάδα και σε 1.750 € ανά μαθητή.
 Η μέγιστη και ελάχιστη τιμή του ετήσιου δημόσιου κόστους μισθοδοσίας ανέρχονται περίπου σε 516 χιλ. € και σε 190 χιλ. € ανά σχολική μονάδα αντίστοιχα. Η μέγιστη και ελάχιστη τιμή του ετήσιου δημόσιου κόστους μισθοδοσίας ανά μαθητή ανέρχονται περίπου σε 2.900 € και σε 1.000 € αντίστοιχα.
 Το ετήσιο μέσο δημόσιο κόστος κάλυψης των λειτουργικών δαπανών ανέρχεται περίπου σε 12.000 € ανά σχολική μονάδα και σε μόλις 50 € ανά μαθητή.
 Η μέγιστη και ελάχιστη τιμή του ετήσιου δημόσιου κόστους κάλυψης των λειτουργικών δαπανών ανέρχονται περίπου σε 30.000 € και σε 3.000 χιλ. € ανά σχολική μονάδα αντίστοιχα. Η μέγιστη και ελάχιστη τιμή του ετήσιου συνολικού δημόσιου κόστους ανά μαθητή ανέρχονται περίπου σε 3.000 € και σε 1.000 € αντίστοιχα.
 Από τη διάκριση των δημοτικών σχολείων σε μεγάλα και μικρά προέκυψε ότι η ετήσια μέση τιμή του κόστους ανά μαθητή είναι 1.603 € για τα μεγάλα και 2.043 € για τα μικρά.

2. Από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του ιδιωτικού κόστους προέκυψε ότι στους δήμους της έρευνας κάθε οικογένεια έχει κατά μέσο όρο 2 παιδιά, εκ των οποίων το 1,5 φοιτά στο δημοτικό σχολείο. Η ηλικία του πατέρα είναι κατά μέσο όρο 43 έτη και της μητέρας 38 έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων, περίπου οι μισοί, είναι επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακολουθούν με υψηλό ποσοστό οι γονείς απόφοιτοι Λυκείου.
3. Από τα οικονομικά στοιχεία του ιδιωτικού κόστους προέκυψε ότι το ετήσιο μέσο οικογενειακό εισόδημα είναι περίπου 22 χιλ. € και το ετήσιο μέσο συνολικό ιδιωτικό κόστος για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 1.590 περίπου €. Δεδομένου ότι σε κάθε οικογένεια υπάρχει κατά μέσο όρο 1,5 παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε παιδί ανέρχεται περίπου στα 1060 €. Το μεγαλύτερο ετήσιο ιδιωτικό κόστος αφορά εκείνο για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών (περίπου 423 €), των εξωσχολικών δραστηριοτήτων (περίπου 267 €) και των ιδιαίτερων μαθημάτων (περίπου 234 €).
Οι προτάσεις πολιτικής που υποβλήθηκαν, δεδομένης της σπουδαιότητας του θέματος, έχουν σχέση με την καλύτερη οργάνωση των δομών της κεντρικής εξουσίας και την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων για την συστηματική παρακολούθηση του κόστους στην εκπαίδευση και την αξιοποίηση των δεδομένων για την χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών με αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-05-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Εκπαίδευση - Κόστος
Εκπαίδευση - Οικονομικές απόψεις - Ελλάδα
Ιδιωτικά σχολεία - Ελλάδα
Δημόσια σχολεία - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Δημόσιο και ιδιωτικό κόστος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Εκπαιδευτική πολιτική, Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, Συνολικό και μέσο κόστος, Κόστος ευκαιρίας, Κόστος πάγιων περιουσιακών στοιχείων, Κόστος μισθοδοσίας, Κόστος κάλυψης των λειτουργικών αναγκών, Δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία του ιδιωτικού κόστους, Δημόσιες δομές, εφαρμογές και εργαλεία παρακολούθησης και ανάλυσης του κόστους στην εκπαίδευση.
Περιγραφή:
155 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Sotiropoulou_METOOO_15.pdf

3 MB