Αλλεργιογονα προϊόντα της ελληνικής αγοράς: νομοθεσία, επισήμανση και πιστοποίηση της εφαρμογής τους σε επιλεγμένη ομάδα προϊόντων

Πτυχιακή Εργασία 1491 277 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλλεργιογονα προϊόντα της ελληνικής αγοράς: νομοθεσία, επισήμανση και πιστοποίηση της εφαρμογής τους σε επιλεγμένη ομάδα προϊόντων
Συγγραφέας:
Στρουμπή, Ελένη
Περίληψη:
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θεσπιστεί νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων που στοχεύει στην επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των καταναλωτών και στην εγγύηση του δικαίωμά τους στην ενημέρωση. Η παρουσία τροφίμων ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το γάλα, το αυγό, το φιστικί κ.λ.π. πρέπει να επισημανθεί στην ετικέτα των τροφίμων.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση της επί του παρόντος επισήμανσης συγκεκριμένων αλλεργιογόνων και των παραγώγων τους σε 198 επιλεγμένα τρόφιμα ( μπισκότα, σοκολάτες υγείας και γάλακτος, ψωμί συσκευασμένο) της ελληνικής αγοράς από πλευράς:
• Νομοθεσίας (Ελληνική και ευρωπαϊκή)
• Έρευνα αγοράς σε 2 μεγάλα καταστήματα τροφίμων
• Μέτρων που λαμβάνουν οι βιομηχανίες, ώστε να αποφύγουν την μόλυνση των προϊόντων
Για να αξιολογηθεί λοιπόν η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων που δηλώνουν την παρουσία αλλεργιογόνων τροφίμων, αρχικά έγινε διερεύνηση και καταγραφή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην επισήμανση αλλεργιογόνων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στην ελληνική αγορά, όπου καταγράφηκαν συνολικά 198 διαφορετικοί τύποι σοκολατών, μπισκότων και συσκευασμένων ψωμιών.
Για την επικοινωνία με τις εταιρίες χρησιμοποιήθηκε μια φόρμα καταγραφής αλλεργιογόνων συστατικών για προμηθευτές και παραγωγούς τροφίμων και ένα ερωτηματολόγιο.
Αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα, κατασκευάστηκαν πίνακες με ποσοστά για κάθε αλλεργιογόνο που υπάρχει, ή μπορεί να υπάρχει στα προϊόντα που μελετήθηκαν καθώς και όλους τους διαφορετικούς τρόπους καταγραφής τους που συναντήσαμε.
Βρέθηκαν πολλοί διαφορετικοί τρόποι καταγραφής των αλλεργιογόνων συστατικών και των παραγώγων τους, αρκετοί εκ των οποίων είναι δυσνόητοι για τον απλό καταναλωτή. Επίσης σε μεγάλο ποσοστό συναντήσαμε προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-12-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Τροφή - Επισήμανση
Food - Labeling
Τροφή - Δίκαιο και νομοθεσία
Food law and legislation
Τροφή - Ανάλυση
Food - Composition
Food allergy
Τροφή - Αλλεργία
Περιγραφή:
157 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, stroumpi.pdf