Αθλητική παιδεία στην Αρχαία Ελλάδα

Πτυχιακή Εργασία 1434 213 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αθλητική παιδεία στην Αρχαία Ελλάδα
Συγγραφέας:
Αμπού Ασαμπέ, Νάντια
Επιβλέπων καθηγητής:
Ματάλα, Αντωνία Λήδα
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η συγκέντρωση και παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν την αθλητική παιδεία των Αρχαίων Ελλήνων, καθώς επίσης και των στοιχείων αυτών που μας πληροφορούν για την διατροφή των αθλητών και κατά πόσο αυτή διέφερε από την διατροφή του υπόλοιπου πληθυσμού.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν κυρίως από μεγάλου χρονολογικού φάσματος βιβλιογραφία σχετική με την ζωή και τον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα ενώ εμφανής ήταν η συνεχής παραπομπή σε συγκεκριμένα κείμενα φιλόσοφων και συγγραφέων της εποχής. Ειδικότερα, όσων αφορά στους αθλητές και τη διαπαιδαγώγησή τους, πολύτιμη πηγή αποτέλεσαν τα έργα των Ιπποκράτη, Πλάτωνα, Γαληνού, Αθήναιου Ναυκρατινού, Φλάβιου Φιλόστρατου και Διογένη Λαέρτιου (ο αναγνώστης θα συναντήσει σύντομες βιογραφίες των παραπάνω στο Παράρτημα). Πληροφορίες παρείχαν και τα Ομηρικά έπη «Ιλιάς» και «Οδύσσεια». Πέρα από τις αναφορές στα παραπάνω κείμενα, πληροφορίες μας παρέχουν άλλες επιγραφές, πάπυροι ή επιγραφές σε άλλα υλικά (π.χ. σε πέτρα). Ενδεικτικά στιγμιότυπα της αρχαίας Ελλάδας προσέφερε η τέχνη της εποχής μέσω των απεικονίσεων σε έργα μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, όπως είναι τα μυκηναϊκά ανάκτορα, οι αγγειογραφίας και οι διακοσμήσεις σε επιτύμβιες στήλες (Golden, 1998).
Οι παραπάνω άμεσες και έμμεσες πηγές, διαπραγματεύονται την ζωή στην Αρχαία Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του 7ου π.Χ. και του 3ου μ.Χ. αιώνα.


Οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν ένα σημαντικό στοιχείο στη ζωή των ελλήνων σ’ όλη την αρχαιότητα. Μάλιστα, οι αγώνες και τα γυμνάσια διαδόθηκαν παντού ως ένα από τα διακριτά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού. Η άσκηση ήταν υποχρεωτική από μικρή ακόμη ηλικία ενώ είχαν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι ως χώροι συνάντησης και άσκησης των πολιτών. Οι τιμές και η αίγλη που συνόδευαν τους νικητές στους αγώνες δεν έχουν όμοιό τους στην σημερινή εποχή και καθώς εξελισσόταν η γυμναστική εμφανίστηκαν και οι ειδικοί, ρόλος των οποίων, μεταξύ άλλων, ήταν να ορίζουν την δίαιτα που θα ακολουθούσε ένας αθλητής. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι έλληνες αθλητές στράφηκαν όλο και περισσότερο προς τον επαγγελματισμό, σημαίνοντας το τέλος της ευγενούς άμιλλας και του γνήσιου αθλητισμού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2002-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητισμός - Ελλάδα, Αρχαία
Διατροφή - Ελλάδα, Αρχαία
Περιγραφή:
52 σ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, ampou.pdf