Η βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Λάρισας μέσω του φυσικού αερίου

Πτυχιακή Εργασία 1408 416 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Λάρισας μέσω του φυσικού αερίου
Συγγραφέας:
Κουτσίκου, Παναγιώτα
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Η εισαγωγή του Φυσικού Αερίου είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει αναλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η σύνδεση με το δίκτυο Φυσικού Αερίου είναι απλή. Όσο απλή ήταν η είσοδος του ηλεκτρισμού, του νερού και του τηλεφώνου στο σπίτι μας. Το δίκτυο παροχής αερίου φθάνει μέχρι την πόρτα του καθενός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθεί με αυτό, με έναν αγωγό παροχής. Ειδικά εκπαιδευμένοι τεχνίτες θα αναλάβουν όλη τη φροντίδα για τη σύνδεση. Και το Φυσικό Αέριο είναι στη διαθεσή μας.
Ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς Φυσικού Αερίου από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, μήκους 512 χλμ, λειτουργεί από τα τέλη του 1996. Όμως για να φτάσει το Φυσικό Αέριο μέχρι τη δική μας περιοχή ήταν απαραίτητη η δημιουργία δικτύων διανομής. Αναπτύχθηκε ένα υπόγειο δίκτυο σωλήνων από πολυαιθυλένιο υψηλής τεχνολογίας για την παροχή του καυσίμου και κατασκευάστηκαν οι απαραίτητοι σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης της πίεσης του αερίου.
Το Φυσικό Αέριο διανέμεται ήδη σε περιοχές της Αθήνας, διατίθεται στους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και του Βόλου από το χειμώνα του 2000 μέσω των θυγατρικών εταιρειών ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου) που συστάθηκαν από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν και ιδιώτες επενδυτές.
Συγκεκριμένα, στη Λάρισα η κατασκευή των δικτύων χαμηλής πίεσης που φθάνουν τα 68 χλμ, άρχισαν από τον Ιανουάριο του 1995 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 1999, ενώ από το 2000 άρχισαν οι συνδέσεις με Φυσικό Αέριο και συνεχίζονται.
Μέχρι σήμερα, στη Λάρισα έχουν γίνει ήδη 2.000 συνδέσεις με Φυσικό Αέριο σε σπίτια, δημόσια κτίρια, βιομηχανίες, εμπορικά καταστήματα και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φθάσουν τις 2.200. Ενώ για το 2004 έχουν υπογραφεί ήδη 1.400 συμβόλαια σύνδεσης. Η ανταπόκριση των κατοίκων του Ν. Λάρισας σε ότι αφορά στην υιοθέτηση και χρήση του Φυσικού Αερίου όχι μόνο συνεχώς αυξάνεται αλλά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένοι διεθνείς συμμετείχαν σε μια έρευνα που έγινε από γερμανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθώντας να εντοπίσουν το κατάλληλο καύσιμο για το μέλλον μας, που να μπορεί δηλαδή να παρέχει μια πολύτιμη ενέργεια για να ικανοποιήσει είτε τις οικιακές είτε τις βιομηχανικές ενεργειακές ανάγκες αλλά με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε όλες τις διαθέσιμες ενέργειες ξεκινώντας από το Φυσικό Αέριο μέχρι και την Πυρηνική Ενέργεια. Στο τέλος της έρευνας, έχοντας εκτιμήσει τη βαθμολογία που δόθηκε σε κάθε πηγή ενέργειας, οι ειδικοί ονόμασαν «ιδανικό καύσιμο» το υδρογόνο, για τα ενεργειακά και οικολογικά χαρακτηριστικά του.
Οι ίδιοι ειδικοί όμως παρατήρησαν ότι <<αυτή τη στιγμή το υδρογόνο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες, γιατί το κόστος παραγωγής του είναι υψηλό και θα είναι ακόμη για πολύ καιρό>>.
Αναμένοντας το υδρογόνο, ως οικονομικό καύσιμο ευρείας χρήσεως, πήγαμε να δούμε ποιο καύσιμο ήρθε δεύτερο, ποιο είχε συνολικά περισσότερους βαθμούς πλησιάζοντας το υδρογόνο.
Το αποτέλεσμα είναι το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ το «ιδανικό καύσιμο» των ημερών μας.
Το Φυσικό Αέριο που αποτελεί τη νεώτερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας στο Ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον σύγχρονες πηγές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αναμφισβήτητη συμβολή του στη διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των προμηθειών ενέργειας για τη χώρα μας, προβλέπεται διαρκής και καθοριστική. Είναι ένα είδος καταλύτη για μια νέου τύπου ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Τα οφέλη, όμως, και οι προσδοκίες από την υιοθέτηση του Φυσικού Αερίου, για όλους τους τύπους των καταναλωτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ασφαλή του χρήση.
Είναι γνωστό, ότι το Φυσικό Αέριο διαθέτει σημαντικά και πολλές φορές ασύγκριτα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων πηγών ενέργειας.
Τα πλεονεκτήματα του Φυσικού Αερίου, η προέλευσή του, η τεχνολογία του, η μεταφορά και διανομή του, οι χρήσεις τους και πολλά άλλα θα δοθούν στην παρούσα πτυχιακή μελέτη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2004
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Αειφορική ανάπτυξη - Ελλάδα - Λάρισα (Νομός)
Sustainable development - Greece - Larisa (Nome)
Αέριο, Φυσικό - Ελλάδα - Λάρισα (Νομός)
Natural gas - Greece - Larisa (Nome)
Λέξεις-κλειδιά:
φυσικό αέριο, βιώσιμη ανάπτυξη, Λάρισα
Περιγραφή:
307 σ.: εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki63.pdf