Περίληψη:
Η στεφανιαία νόσος είναι μία από τις βασικότερες μάστιγες του σύγχρονου πολιτισμού. Εκτός των άλλων, αποτελεί και πολύ συχνή αιτία θανάτου στα άτομα με ΧΝΝ. Οι θεωρίες που έχουν ειπωθεί είναι αρκετές, ωστόσο φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι οι νεφροπαθείς, συνήθως έχουν τους ισχυρότερους κλινικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ δε θα πρέπει να μη δοθεί σημασία και στο γεγονός ότι αποτελούν άτομα με βεβαρημένη ψυχολογία, λόγω τις κατάστασης στην οποία τους υποβάλλει η ασθένεια τους. Η προστατευτική επίδραση της μεσογειακής διατροφής απέναντι στην εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου έχει τεκμηριωθεί από πολλές επιδημιολογικές μελέτες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η μελέτη CARDIO2000. Ωστόσο, δεν έχει διερευνηθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο μπορεί να βοηθήσει και τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Η παρούσα διπλωματική διατριβή στηρίχθηκε στο υλικό της μελέτης CARDIO2000, το ανέλυσε για τους νεφροπαθείς και έβγαλε το συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτική δράση για την αποφυγή των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων και στους νεφροπαθείς (ΣΛ = 0,969 , p = 0,068), λαμβάνοντας υπόψη τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου. Βέβαια, το διατροφικό πρότυπο θα πρέπει να εφαρμοστεί στους νεφροπαθείς με κάποιους περιορισμούς προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η νεφροπάθεια, κυρίως όσον αφορά την περιεκτικότητα των ηλεκτρολυτών στα τρόφιμα. Τέλος, η ανάγκη για νέες, καλά σχεδιασμένες επιδημιολογικές έρευνες είναι επιτακτική, προκειμένου βγουν τα βέλτιστα συμπεράσματα για της επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα άτομα με ΧΝΝ, σχετικά με την αποφυγή του οξέως στεφανιαίου συνδρόμου.