Μάλτα: συγκριτική καταγραφή των διατροφικών συνηθειών ενός νησιού της κεντρικής Μεσογείου σε σχέση με ελληνικά νησιά (επιδημιολογική μελέτη MEDIS)

Πτυχιακή Εργασία 10795 232 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μάλτα: συγκριτική καταγραφή των διατροφικών συνηθειών ενός νησιού της κεντρικής Μεσογείου σε σχέση με ελληνικά νησιά (επιδημιολογική μελέτη MEDIS)
Συγγραφέας:
Σίμου, Στεφανία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το 1960 ένας επιστήμονας, ο Ancel Keys, βασισμένος στη διατροφή της Κρήτης εκείνη την περίοδο, έφτιαξε το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, το οποίο και αντιπροσώπευε τη διατροφή των Μεσογειακών λαών. Οι διατροφικές συνήθειες όμως αλλάζουν. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών της Μάλτας, ένα νησί της Μεσογείου, και η σύγκρισή τους με αυτές των ελληνικών νησιών. Μεθοδολογία: Στη μελέτη MEDIS, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2005-2010, συμμετείχαν 979 ηλικιωμένοι άντρες και 980 ηλικιωμένες γυναίκες, που προέρχονταν από τη Μάλτα, τη Κύπρο, τη Μυτιλήνη, τη Σαμοθράκη, την Κεφαλλονιά, τη Λήμνο, τη Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Σύρο, τη Νάξο, την Ικαρία και τη Σαλαμίνα. Τα διατροφικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ενός ημιποσοτικού ερωτηματολογίου διατροφής και για τη σύγκριση των διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση δακύμανσης. Αποτελέσματα: Η Μάλτα εμφανίζει συχνότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ζυμαρικών σε σύγκριση με τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, η κατανάλωση ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών είναι χαμηλότερη στη Μάλτα. Επίσης, η κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ είναι πιο συχνή στα ελληνικά νησιά σε σχέση με τη Μάλτα. Παρατηρείται συχνότερη κατανάλωση δημητριακών στη Μάλτα σε σχέση με το Σαρωνικό και το Αιγαίο, ενώ σπανιότερη σε σχέση με το Ιόνιο και τη Κρήτη. Δεν παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφορές (p>0,05) στην κατανάλωση ψωμιού, είτε λευκού είτε ολικής άλεσης, και στην κατανάλωση πατάτας. Η Μάλτα συγκεντρώνει μικρότερο βαθμό στο MedDietScore σε σύγκριση με τα ελληνικά νησιά. Συμπεράσματα: Υπάρχουν αρκετές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ Μάλτας και ελληνικών νησιών, που πιθανώς οφείλονται στη διαφορετική ιστορία, οικονομία, πολιτική και στον πολιτισμό των δύο λαών. Καθώς και οι δύο λαοί φαίνεται να απομακρύνονται από το Μεσογειακό πρότυπο, υπάρχει η ανάγκη επαναφοράς των πρότερων διατροφικών συνηθειών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες - Μάλτα
Nutritional aspects - Malta
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα
Nutritional aspects - Greece
Περιγραφή:
66 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, simou_stefania.pdf