Ο ρόλος των δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας στην κατανάλωση πρωινού και στη διαμόρφωση του Δείκτη Μάζας Σώματος στα παιδιά

Πτυχιακή Εργασία 10766 195 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας στην κατανάλωση πρωινού και στη διαμόρφωση του Δείκτη Μάζας Σώματος στα παιδιά
Συγγραφέας:
Ανδριώτη, Μαρία Χρυσή
Περίληψη:
Η παρούσα συγχρονική μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση της επίδρασης των δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας στην κατανάλωση πρωινού και την παχυσαρκία σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας.
Αναλυτικά, μελετήθηκαν 7725 παιδιά 10-12 ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα περιλάμβανε τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τα παιδιά και τους γονείς καθώς και ανθρωπομετρήσεις. Η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού και τα δημογραφικά στοιχεία ήταν αυτό-δηλούμενα. Για τη συσχέτιση των κατηγορικών μεταβλητών μεταξύ τους χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό κριτήριο X2. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν λογαριθμικές παλινδρομήσεις για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της παχυσαρκίας των παιδιών με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της οικογένειας.
Προέκυψε ότι το 64,7% του συνόλου των παιδιών κατανάλωνε καθημερινά πρωινό. Τα ποσοστά καθημερινής κατανάλωσης πρωινού διέφεραν στατιστικά σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 46,5% (Σλοβενία) έως 84,8% (Ισπανία). Ακόμη, το 4,6% των παιδιών ήταν παχύσαρκα. Τα ποσοστά παχυσαρκίας διέφεραν στατιστικά σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 10,4% (Ελλάδα), έως 1,4% (Νορβηγία). Επιπλέον, παιδιά ιθαγενών οικογενειών, παραδοσιακού τύπου, με δύο εργαζόμενους γονείς, με μητέρα μετρίου ή υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και πατέρα υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν καθημερινά πρωινό. Ενώ, παιδιά θηλυκού γένους, που κατανάλωναν καθημερινά πρωινό, με πατέρα μετρίου ή υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Συμπερασματικά, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση πρωινού από τα παιδιά, η οποία με τη σειρά της συσχετίστηκε ισχυρά αντιστρόφως με τον ΔΜΣ τους. Συνεπώς, είναι αναγκαία η εκτίμηση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των γονέων κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων προώθησης της κατανάλωσης πρωινού, με στόχο την πρόληψη ή διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-08-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες - Παιδιά
Δείκτης Μάζας Σώματος
Πρωινό - Υγιεινολογικές απόψεις
Παιδιά - Διατροφή
Περιγραφή:
102 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Andrioti_Maria.pdf