Μετανάστευση και εγκληματικότητα στην πόλη των Τρικάλων

Πτυχιακή Εργασία 10697 933 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετανάστευση και εγκληματικότητα στην πόλη των Τρικάλων
Συγγραφέας:
Μπαλατσού, Θωμαΐς
Περίληψη:
Η εργασία αυτή πραγματεύεται ένα σύγχρονο φαινόμενο: την οικονομική μετανάστευση από το εξωτερικό. Εξετάζει την εξέλιξη του φαινομένου αυτού στην Ελλάδα με ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύγχρονη πόλη των Τρικάλων. Κύριος στόχος της είναι να αναλύσει τη σχέση μετανάστευσης και εγκληματικότητας στα Τρίκαλα. Πώς επηρέασε το φαινόμενο αυτό τον τρόπο ζωής της πόλης , σε ποιους τομείς και με ποιόν τρόπο. Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα , τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω , θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.
Προτού όμως απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα , και σε άλλα που ίσως προκύψουν , πρώτα απ’ όλα θα δικαιολογήσουμε την επιλογή του θέματός μας «Μετανάστευση και εγκληματικότητα στην πόλη των Τρικάλων». Κύριος λόγος λοιπόν, επιλογής του συγκεκριμένου θέματος είναι πρώτα απ’ όλα λόγω καταγωγής και έντονου ενδιαφέροντος πάνω στο θέμα , αλλά κυρίως λόγω του σημαντικού σε ποιότητα και ποσότητα υλικού που έχουμε συγκεντρώσει από τα Τοπικά Δικαστήρια Τρικάλων. Η εύκολη πρόσβαση στα Δικαστήρια Τρικάλων , σε αρχεία και βιβλία των δικαστηρίων , καθώς και κάποιες μικρές συνεντεύξεις , συνομιλίες με υπεύθυνους , όπως, επίσης και παρακολουθήσεις δικών μεταναστών , αλλά και όχι μόνο , αυτόφωρα κτλ. αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα επιλογής του θέματος.
Ένας ακόμα δευτερεύον πάντα λόγος ήταν και ο μεγάλος αριθμός Αλβανών στην πόλη καθώς, έχουν δημιουργήσει και σωματείο και έχουν πραγματοποιηθεί και επισκέψεις στην πόλη λόγω του Σωματείου αξιόλογων προσωπικοτήτων της Αλβανίας. Όλα αυτά τράβηξαν την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας σε συνάρτηση με τους παραπάνω λόγους και μας οδήγησαν στο επιλεγέν θέμα.
Στην εργασία αυτή προσπαθούμε να διατυπώσουμε ένα ψύχραιμο προβληματισμό σχετικά με την μετανάστευση και την εγκληματικότητα στην πόλη των Τρικάλων. Στο πρώτο κεφάλαιο, πρώτα απ’ όλα θα γίνει μια σύντομη αναφορά στην πόλη των Τρικάλων , στη συνέχεια θα αναφερθούν , θα αναλυθούν και θα ερμηνευτούν τα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά της πόλης, θα εντοπίσουμε δηλαδή, ποιες εθνικότητες μεταναστών ζουν στα Τρίκαλα, σε τι ποσοστά καθώς και πόσοι από αυτούς ζουν στην ύπαιθρο ή μέσα στην πόλη. Θα αναφερθούμε στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, παρατηρώντας συγχρόνως την επιρροή τους στο επίπεδο διαβίωσης των ντόπιων. Θα τονιστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές των ντόπιων με τους μετανάστες και τα κριτήρια επιλογής της χώρας μας από τους παραπάνω.
Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στα γεωγραφικά και πολιτισμικά στοιχεία της πόλης και πως αυτά συνέβαλλαν στη συγκρότηση ή στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας των μεταναστών. Θα ασχοληθούμε με το ρόλο που παίζει η γεωγραφία και γενικότερα τη σημασία του χώρου στη μετανάστευση. Θα αναλύσουμε με λίγα λόγια τη γεωγραφική σημασία της χώρας , αλλά κυρίως των Τρικάλων , ως προς τους μετανάστες.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα αναφερθούμε στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης. Θα δούμε πόσο επηρεάστηκε η οικονομία από την μετανάστευση και σε ποιους παραγωγικούς τομείς απορροφούνται οι μετανάστες . Ποιός τελικά ο ρόλος της μετανάστευσης στην ανεργία της πόλης; Παίρνουν τελικά οι μετανάστες τις δουλειές από τους Τρικαλινούς ή απλά κάνουν δουλειές που δεν επιθυμούν οι δεύτεροι; Ποιά η αντιμετώπιση των μεταναστών από τους ντόπιους εργοδότες; Και τέλος, συμβάλει ή όχι η μετανάστευση στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης;
Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο, θα μιλήσουμε για τη σχέση μετανάστευσης και εγκληματικότητας ,όπου αποτελεί και κύριο στόχο της εργασίας αυτής. Συμβάλλει τελικά, η μετανάστευση στην αύξηση της εγκληματικότητας στην πόλη των Τρικάλων; Θα δούμε ποιοι είναι οι πιο παραβατικοί μετανάστες και που οφείλουν την παραβατική τους συμπεριφορά, τι είδους εγκλήματα διαπράττουν και ακόμα ποια η στάση της δικαιοσύνης απέναντι στους μετανάστες εγκληματίες.
Τέλος, θα παραθέσουμε κάποια συμπεράσματα τα οποία θα περιλαμβάνουν μια μικρή αποτίμηση της σημερινής κατάστασης της μετανάστευσης στα Τρίκαλα καθώς, παρατηρήσεις και κριτικές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2010-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Αποικίες και αποικιοκρατία. Αποδημία και εποίκηση. Διεθνής μετανάστευση
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Εγκληματικότητα - Ελλάδα - Τρίκαλα (Νομός)
Αποδημία και εποίκηση - Ελλάδα - Τρίκαλα (Νομός)
Λέξεις-κλειδιά:
Μετανάστευση, εγκληματικότητα, Τρίκαλα
Περιγραφή:
140 σ. : εικ., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Balatsou_Thomais.pdf