Διαχρονική εξέλιξη της γεννητικότητας στην Ελλάδα: γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και χαρτογραφικές απεικονίσεις φαινομένου (1980-2009)

Πτυχιακή Εργασία 10685 296 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχρονική εξέλιξη της γεννητικότητας στην Ελλάδα: γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και χαρτογραφικές απεικονίσεις φαινομένου (1980-2009)
Συγγραφέας:
Άντζου Τρουμπέτα, Αθηνά
Επιβλέπων καθηγητής:
Τραγάκη, Αλεξάνδρα
Περίληψη:
Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι η παρουσίαση και η αποτίμηση της διαχρονικής και γεωγραφικής εξέλιξης της γεννητικότητας στην Ελλάδα. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται η θέση της Ευρώπης τη μεταπολεμική περίοδο , καθώς και οι εξελίξεις στο σύνολο της χώρας από το 1980 μέχρι το 2009. Εξετάζονται έξι δείκτες: ο αδρός δείκτης γεννήσεων, το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων, η μέση ηλικία απόκτησης παιδιού, ο γενικός συντελεστής γονιμότητας, η κατά ηλικία συντελεστής γεννητικότητας και ο λόγος παιδιών - γυναικών σε ετήσια βάση. Για τη μελέτη των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων χρησιμοποιείται ως επίπεδο ανάλυσης ο νομός.

Στο δεύτερο μέρος αναλύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νομοί σε σχέση με τους δείκτες γεννητικότητας. Με τη χρήση θεματικών χαρτών αλλά και την στατιστική ανάλυση εξετάζουμε τη διαχρονική εξέλιξη των παραπάνω δεικτών και την κατανομή τους στο χώρο.

Καταληκτικά στην εργασία παρατίθενται τα τελικά συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις, καθώς ακολουθούν και αναλυτικοί πίνακες με τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η παρούσα μελέτη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-11-04
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Γονιμότητα, Ανθρώπινη - Ελλάδα - Στατιστική
Δημογραφική έρευνα
Περιγραφή:
94 σ. : πίν., διαγρ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Antzou_Athina.pdf