Συγκριτική αξιολόγηση διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων στον πρωτογενή τομέα φυτικής παραγωγής

Πτυχιακή Εργασία 10406 168 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική αξιολόγηση διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων στον πρωτογενή τομέα φυτικής παραγωγής
Συγγραφέας:
Boeva, Emilia
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές, σε ότι αφορά την διατροφή τους έχουν τάση να αποδίδουν προτεραιότητα, περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα, με αποτέλεσμα να αναζητούν ιδιότυπα προϊόντα ή τρόφιμα ορισμένης γεωγραφικής καταγωγής. Τα αγροτικά προϊόντα έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελούν πρώτη ύλη για την παρασκευή πολλών διαφόρων εδεσμάτων. Η εφαρμογή όσο το δυνατόν υψηλών ποιοτικών προτύπων για την διασφάλιση της ασφάλειας, της υγιεινής και της θρεπτικότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων είναι ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τους παραγωγούς, εφόσον θέλουν να ανταποκρινθούν στις προσδοκίες του καταναλωτή. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων συγκριτικής αξιολόγησης ανάμεσα σε προμηθευτές φρούτων και λαχανικών, με σκοπό την συγκριτική αξιολόγηση των προμηθευτών ανά περιφέρεια και ξεχωριστά ο καθένας, ως προς την εφαρμογή των κανονών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα από 72 επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών προϊόντων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Η συλλογή δεδομένων έγινε κατόπιν επιτόπου αυτοψίας πάνω σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Τα δεδομένα εξετάστηκαν με διαφορετικές τεχνικές στατιστικής ανάλυσης που δίνουν διαφορετικές προοπτικές των τελικών συμπερασμάτων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-10-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Γεωργικά προϊόντα
Διοίκηση ολικής ποιότητας
Συγκριτική αξιολόγηση
Τροφή - Μέτρα ασφαλείας
Περιγραφή:
150 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Boeva, Emilia.pdf