Η επίδραση της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών στην εκδήλωση καρκίνου του πεπτικού σωλήνα: επιδημιολογική μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Πτυχιακή Εργασία 10121 213 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών στην εκδήλωση καρκίνου του πεπτικού σωλήνα: επιδημιολογική μελέτη ασθενών-μαρτύρων
Συγγραφέας:
Νικολάου, Μαρία
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών στην εκδήλωση καρκίνου του πεπτικού σωλήνα, καθώς επίσης τη σημασία και το ρόλο της κατανάλωσης τους, σε αυτόν.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ:Η παρούσα είναι μια έρευνα ασθενών-μαρτύρων(131 ασθενείς, 62,9±2,4 ετών με πρώτη διάγνωση καρκίνου και 97 υγιείς, 46,4±14,4 ετών. Ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής αποτιμήθηκε με το έγκυρο διατροφικό δείκτη MedDietScore (εύρος 0-55)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δεν παρατηρείται στατιστικά σημαντική διαφορά της ποσότητας κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών μεταξύ των ασθενών και των υγιών (p=0,485). Η πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών δεν σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού σωλήνα ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου, της φυσικής δραστηριότητας, του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του πεπτικού σωλήνα και του βαθμού υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής που αποτιμήθηκε με το διατροφικό δείκτη MedDietScore (0-55) Ακόμη ότι η αύξηση του MedDietScore κατά 1 μονάδα συσχετίζεται με 0,90 φορές ή 10% μικρότερη πιθανότητα (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 0,840-0,974) κάποιος να παρουσιάζει καρκίνο του πεπτικού σωλήνα ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου, της φυσικής δραστηριότητας, του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του πεπτικού σωλήνα και της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην παρούσα εργασία, δεν ενισχύουν την υπόθεση ότι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών ασκούν προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρκίνου του πεπτικού σωλήνα.
Η δράση της Μεσογειακής διατροφής όμως, που περιέχει και τα ψάρια στο σύνολο της ασκεί προστατευτική δράση στην εμφάνιση γενικότερα του καρκίνου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2010-05-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Πεπτικό σύστημα - Καρκίνος
Μεσογειακή δίαιτα
Ψάρια - Υγιειονολογικές απόψεις
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Περιγραφή:
62 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, nikolaou.pdf