Ο ρόλος των γεωμορφολογιών χαρακτηριστικών του υδρογραφικού δικτύου του Σαρανταποτάμου στον πλημμυρικό κίνδυνο του Θριάσιου πεδίου

Μεταπτυχιακή Εργασία 10014 309 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των γεωμορφολογιών χαρακτηριστικών του υδρογραφικού δικτύου του Σαρανταποτάμου στον πλημμυρικό κίνδυνο του Θριάσιου πεδίου
Συγγραφέας:
Ζύγουρα, Αγγελική
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του ρόλου των χαρακτηριστικών του υδρογραφικού δικτύου και της λεκάνης απορροής στον πλημμυρικό κίνδυνο. Μελετώνται τα φυσικογεωγραφικά αίτια πλημμυρών στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη και οικιστικά και οικονομικά αναπτυσσόμενη περιοχή του Θριάσιου. Η έρευνα εστιάζει στο υδρογραφικό δίκτυο του Σαρανταπόταμου που αποστραγγίζει έκταση 812,95 Km2.
Με τη χρήση του λογισμικού Arc GIS 9.2.2 δημιουργήθηκε μια ψηφιακή βάση δεδομένων για το υδρογραφικό δίκτυο και τη λεκάνη απορροής. Συλλέχθηκαν στοιχεία από την ευρύτερη περιοχή μελέτης όπως μετεωρολογικά, γεωμορφολογικά, χρήσεις γης με σκοπό την καλύτερη ερμηνεία των αιτιών φυσικών και ανθρωπογενών που ευθύνονται για τα πλημμυρικά γεγονότα. Συντάχθηκε ένας κατάλογος με τις πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή από τα ρωμαϊκά χρόνια. Έγινε ποσοτική γεωμορφολογική ανάλυση του υδρογραφικού δικτύου του Σαρανταπόταμου σύμφωνα με τους νόμους του αριθμού των κλάδων, του μήκους και του εμβαδού των λεκανών απορροής, διερευνήθηκε η διαδοχική κατά τάξη απορροή, σχεδιάστηκαν οι επιμήκεις τομές των κεντρικών κλάδων του δικτύου και εκτιμήθηκε η ενέργεια του χειμάρρου (stream power) κατά μήκος τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σημαντικό ρόλο στον πλημμυρικό κίνδυνο παίζει ο υψηλός λόγος διακλάδωσης μεταξύ τέταρτης και πέμπτης τάξης, οι μεγάλες κλίσεις στα ορεινά και οι μικρές στα πεδινά καθώς επίσης και οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις που γίνονται, χωρίς τη λήψη αντιπλημμυρικών έργων στον ευρύτερο χώρο της λεκάνης, αλλά αποσπασματικά και μόνο στα πεδινά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-07-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Σαρανταπόταμος, Ποταμός
Sarantapotamos River
Υδρογραφία - Δίκτυα
Drainage networks
Φυσική γεωγραφία - Ελλάδα - Αττική (Νομός)
Physical geography - Greece - Attica (Nome)
Γεωμορφολογία - Ελλάδα - Αττική (Νομός)
Geomorphology - Greece - Attica (Nome)
Λεκάνες απορροής - Ελλάδα - Αττική (Νομός)
Watersheds - Greece - Attica (Nome)
Περιγραφή:
105 σ., εικ., πίν., διαγρ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, zigoura_aggeliki.pdf