Επίδραση μείωσης σωματικού βάρους (έως 10%) στην ινσουλινοευαισθησία

Πτυχιακή Εργασία 8029 634 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση μείωσης σωματικού βάρους (έως 10%) στην ινσουλινοευαισθησία
Συγγραφέας:
Κατσιάρη, Μαρία
Περίληψη:
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το αυξημένο βάρος και συγκεκριμένα, το ενδοκοιλιακό λίπος σχετίζεται θετικά με την υπερινσουλιναιμία, την ινσουλινοαντίσταση και την υπερλιπιδαιμία, γεγονός που συνδυάζεται με εμφάνιση ΣΔ2. Παρατηρήθηκε ότι η κεντρική παχυσαρκία εμφανίζεται στο 90% των διαβητικών, ενώ μελέτες έδειξαν ότι η αποθήκευση σπλαχνικού λίπους σχετίζεται με μειωμένη ινσουλινοευαισθησία. Ξεκάθαρα στοιχεία μελετών αποδεικνύουν ότι μείωση βάρους 5-7% (με δίαιτα και άσκηση) μπορεί να ανατρέψει το ΣΔ2. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι οι μέθοδοι μείωσης βάρους (χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή, άσκηση, δίαιτα κυρίως με χαμηλούς Υ/Α, κορεσμένο λίπος και αυξημένο ποσοστό MUFA), βελτιώνουν την ινσουλινοευαισθησία και το γλυκαιμικό δείκτη. Η παρούσα πτυχιακή εργασία με παρέμβαση δίαιτας, εξετάζει την επίδραση μείωσης βάρους στην ινσουλινοευαισθησία. Συγκεκριμένα, 11 υγιείς παχύσαρκοι/υπέρβαροι εθελοντές ακολούθησαν δίαιτα (χαμηλή σε Υ/Α, SFA και μέτρια αυξημένη πρωτεΐνη και MUFA) μέχρι να επιτύχουν μείωση βάρους 10%. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση στις ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, WC, HC), στο σωματικό λίπος και στην ινσουλινοαντίσταση (μέσω Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance, HOMA) και στατιστικά σημαντική αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας στο μεταγευματικό στάδιο (Insulin Sensitivity Index, ISI). Στατιστικά σημαντικές μειώσεις υπήρξαν στα επίπεδα νηστείας της ινσουλίνης, της μεταγευματικής γλυκόζης και ινσουλίνης, των τριακυλογλυκερολών και της HDL, ενώ δεν σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, LDL και ολικής χοληστερόλης. Σημαντική διαφορά με βιβλιογραφία υπάρχει στα επίπεδα της HDL και γλυκόζης νηστείας σε παρόμοιες δίαιτες (αυξημένες σε MUFA) που ίσως οφείλεται στο μικρό αριθμό δείγματος. Συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μείωση σωματικού βάρους 10% μέσω υποθερμιδικής αγωγής με χαμηλούς Υ/Α και κορεσμένο λίπος και με μέτρια αυξημένη πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) επιδρά θετικά στην ινσουλινοευαισθησία
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-10-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Απώλεια βάρους
Weight loss
Παχυσαρκία
Obesity
Ινσουλινοαντίσταση
Insulin resistance
Περιγραφή:
58 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, katsiarh.pdf