Περίληψη:
Η παχυσαρκία έχει πάρει στις μέρες μας τη μορφή επιδημίας. Πιο ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις του προβλήματος στα παιδιά. Η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στην αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν τη διατροφή, ώστε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός προγραμμάτων προαγωγής υγείας και σωστής διατροφής.
Σκοπός: Η μελέτη της επίδρασης των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στη διατροφή παιδιών 10-12 ετών στην Κρήτη
Μεθοδολογία: Ο υπό μελέτη πληθυσμός επιλέχθηκε με τη μέθοδο της πολλαπλής διαστρωμάτωσης και αποτελούνταν από 495 παιδιά 5ης τάξης δημοτικού. Μετρήθηκαν φυσιολογικές και συμπεριφορικές παράμετροι.
Αποτελέσματα: Τα αγόρια καταναλώνουν περισσότερα ισοδύναμα για όλες τις ομάδες τροφίμων, με εξαίρεση τα φρούτα, ενώ τα κορίτσια καταναλώνουν μεγαλύτερο ποσοστό της ενεργειακής τους πρόσληψης από κορεσμένο λίπος. Για τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά η κατανάλωση είναι επίσης αυξημένη στα αγόρια. Η εκπαίδευση του πατέρα δεν φαίνεται να επηρεάζει, ενώ το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της μητέρας σχετίστηκε με χαμηλότερη κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και πολυακόρεστων λιπών και αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών και πρωτεΐνης σε σχέση με παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Ένας δείκτης που συνδύαζε το μορφωτικό επίπεδο και των 2 γονέων με τα τ.μ. σπιτιού/ άτομο, δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.
Συζήτηση: Η έρευνά μας αλλού συμφωνεί και αλλού διαφωνεί με την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Ίσως, να πρέπει να ελεγχθούν το εισόδημα και το επάγγελμα ως κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Ωστόσο, το φύλο και το επίπεδο μόρφωσης της μητέρας φαίνεται να επηρεάζουν ισχυρά τη διατροφή, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν σε μελλοντικά προγράμματα παρέμβασης ειδικά σχεδιασμένα για τον παιδικό πληθυσμό της Κρήτης.