Μελέτη της οξειδωτικής ικανότητας ελαιόλαδου στην περιοχή της Μεσσηνίας με τη μέθοδο Rancimat

Πτυχιακή Εργασία 3347 1175 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της οξειδωτικής ικανότητας ελαιόλαδου στην περιοχή της Μεσσηνίας με τη μέθοδο Rancimat
Συγγραφέας:
Κοντοπρία, Παναγιώτα
Περίληψη:
Το ιερό δέντρο της ελιάς, οι πολύτιμοι καρποί του και το ελαιόλαδο αποτελούν μια σταθερή αξία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τόσο του τόπου όσο και των άλλων χωρών της Μεσογείου. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έλαια, το οποίο καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες Μεσογειακές χώρες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, κ.τ.λ.) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης. Το ελαιόλαδο, που διακρίνεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 10 ωφελιμότερα τρόφιμα στον κόσμο. Ο κατάλογος με τα οφέλη που προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία ολοένα και μακραίνει, μοιάζει σχεδόν ανεξάντλητος, με το πλήθος των ευεργετικών συστατικών του: μέταλλα, βιταμίνες και προβιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, λειτουργεί ταυτόχρονα σαν διπλός, προληπτικός και κατασταλτικός μηχανισμός απέναντι στις διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, κ.τ.λ. Δεν αποτελεί εξάλλου είδηση το γεγονός ότι δρα επιβαρυντικά στη διαδικασία της γήρανσης.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η έρευνα της οξειδωτικής ικανότητας του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας με τη Μέθοδο RANCIMAT. Τα δείγματα που εξετάσθηκαν είναι πειραματικά και εμπορικά δείγματα των ελαιοκομικών περιόδων 2004-2005 και 2005-2006.
Τα εμπορικά δείγματα που εξετάσθηκαν είναι 34 και ανήκουν σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του ελαιόλαδου που είναι οι εξής: ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικά, βιολογικά χωρίς διαχωρισμό, ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και με φύλλα ελιάς.
Για τις χρονιές 2004-2005 και 2005-2006, στο σύνολο των δειγμάτων προκύπτει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των χρόνων επαγωγής στα δείγματα του ίδιου εμπορικού προϊόντος. Επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια ενιαία τάση διαφοροποίησης, αφού μερικά από τα εμπορικά δείγματα εμφανίζουν ανώτερες τιμές των χρόνων επαγωγής για την εσοδεία 2004-2005 και τα υπόλοιπα δείγματα εμφανίζουν ανώτερες τιμές των χρόνων επαγωγής για την εσοδεία 2005-2006. Ακόμη, κανένα δείγμα δεν έχει τις ίδιες τιμές χρόνων επαγωγής και για τις δύο χρονικές περιόδους.
Ακόμη, εξετάσθηκαν και 35 δείγματα ελαιόλαδου που προέρχονται από 7 διαφορετικά κτήματα του Νομού Μεσσηνίας, που είναι τα εξής: Στέρνα, Πήδημα, Πεταλίδι, Μάνη βιολογικής καλλιέργειας, Μάνη συμβατικής καλλιέργειας, Τριφυλία βιολογικής καλλιέργειας, Τριφυλία συμβατικής καλλιέργειας. Η συλλογή του καρπού έχει γίνει με αυστηρά καθορισμένες συνθήκες ως προς το χρόνο συλλογής του καρπού και τον τρόπο ελαιοποίησης. Τα κτήματα ανήκουν σε δυο κατηγορίες, σε πέντε από αυτά οι καλλιεργητές ακολουθούν συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας, ενώ σε δύο βιολογικές.
Από τα αποτελέσματα, προκύπτει ότι οι τιμές των χρόνων επαγωγής για τα πειραματικά δείγματα βιολογικής καλλιέργειας είναι μεγαλύτεροι από τα υπόλοιπα δείγματα και αποδεικνύεται ότι υπερτερούν τα βιολογικά ελαιόλαδα σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-11-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Ελαιόλαδο - Θεραπευτική χρήση
Olive oil - Therapeutical use
Ελαιόλαδο - Υγιειονολογικές απόψεις
Olive oil - Health aspects
Ελαιόλαδο - Ελλάδα - Μεσσηνία (Νομός)
Olive oil - Greece - Messenia (Nome)
Περιγραφή:
67 σ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki7.pdf